MSX

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar


MSX. MSX-2, MSX-2+ computers werken met een Z-80A processor welke ontwikkeld is door Zilog in 1978, door diverse fabrikanten 
op de markt gezet, waardoor de processor populair is geworden.
Op middelbare scholen werd de Z-80 processor gebruikt in eigen ontwikkelde processormodules en systemen.
Omdat de Z-80 een eenvoudige instructieset bevat heeft Kai Nishi besloten om deze processor toe te passen in een ontwerp om een gestandaardiseerd computersysteem te ontwikkelen.

De MSX computer, Machine with Software and eXtra's.

Microsoft en ASCII zijn de originele bedenkers van de standaard.
ASCII ontwikkelde het basis systeem, Microsoft leverde de interne software en toegevoegde ideeën.
De MSX Basic standaard is per ongeluk één van de beste voorbeelden van de standaard.
Deze BASIC versie is beschouwd door vele als de meest uitgebreide BASIC versie ooit uitgebracht.

Deze BASIC staat dingen toe zoals het programmeren met volledige toegang van de verschillende geluid chips (PSG, MSX-MUSIC, MSX-AUDIO), I/O met verschillende hardware.
Directe sector-level schijftoegang via normale BASIC commando's en veel meer dingen zoals deze.
MSX computers zijn geproduceerd door bedrijven zoals Daewoo, Kyocera, Panasonic, Philips, Mitsubishi, Sanyo, Sony, Toshiba, Yamaha en veel meer.
Het MSX systeem is in principe niet ontworpen voor gebruik in bedrijven, maar door zijn eenvoud hebben meerdere bedrijven hem toch in huis gehad voor diverse functies.

Apothekers en bedrijven zoals KPN en OPG hebben veel Philips NMS 8250 computers gebruikt in combinatie met de MT Telcom modem.
Het NIPO onderzoeksinstituut gebruikte o.a. VG-8230 computers.

MSX deed het goed thuis, maar ook in het klassenlokaal.
Veel scholen op de wereld gebruikten de MSX computers voor veel educatieve doeleinden. Rusland is het beste voorbeeld hiervan. Groepen van 10-20 MSX computers zijn gekoppeld in een klein netwerk, staan studenten toe om te werken in dit systeem met elkaar en de leraar kijkt toe via zijn eigen MSX computer.

Nog meer verbazends om te vertellen ...
In Rusland had een MSX-2 computer in de ruimte!!
Op het MIR ruimte station cirkelde een Sony HB900 de aarde rond om atmospherische condities te traceren...
Probeer eens een IBM PC or Commodore in de ruimte terug te vinden...

De aangetroffen hardware in een MSX verschild in bijna ieder model. De processor daartegen is nooit veranderd totdat de MSX Turbo-R uitgebracht werd. Alle MSX modellen gebruiken een Z80a Processor , op 3.58Mhz. De Turbo-R gebruikt een 7.16Mhz R800, maar, zoals gezegd, het is een stuk sneller dan 7.16Mhz suggereert.
De gebruikte video hardware reikt van een TI9918 en TI9928 toegepast in MSX-1 modellen, de V9938 wordt toegepast in MSX-2 modellen en de V9958 wordt toegepast in MSX-2+ modellen. (Een Turbo-R is wordt gezien als als een MSX-2+).

Later is de V9990 Video display processor was geïntroduceerd, een VDP met fabelachtige mogelijkheden.
Althans niet speciaal ontworpen voor een MSX systeem, kan het wel aangesloten worden op een MSX.

Het audio gedeelte wordt afgehandeld door de PSG (Programmeerbare Geluiden Generator) ook wel de AY-3-8910 chip genoemd. Deze chip levert
het basis geluid generatie in het system, min of meer de standaard biepjes en geluidseffecten. 3 kanalen voor geluid en een ruiskanaal zijn beschikbaar en de chip levert ook basis I/O zoals een joystick poorten op het systeem.

Voor geavanceerd geluid daartegen, de MSX-Music systeem (OPLL) en het MSX-Audio (een soort voorloper van de Yamaha's OPL2, toegepast op PC geluidskaarten) systeem moet hiervoor gebruikt worden.

Beide leveren 9 kanalen van synthetiseert geluid, maar MSX-Audio kan onafhankelijke software stemmen leveren (Je kan je eigen muziek instrumenten maken) op alle kanalen en een digitaliseer kanaal. Deze chips kan vergeleken worden met een SoundBlaster systeem. De latere OPL-4 chip is aangepast voor het MSX systeem, welke nog betere geluid opties heeft.

Ondanks de structuur van een MSX systeem, het is extreem toepasselijk als thuiscomputer, educatief gebruik en amusement.
Vele fantastische spellen zijn geschreven voor het systeem, veel
mensen zijn er mee opgegroeid in het klaslokaal, en hele generaties
van programmeurs hebben erop leren programmeren.

Ondanks dat fabrikanten ermee gestopt zijn om MSX Computers te maken sedert 1987/1988 in Europa, en in Japan 4 jaar later, is het
nog steeds in gebruik bij veel mensen en met veel plezier..
geen foto beschikbaar

Nieuws

MSX

3 mei 2020

Actueel

geen foto beschikbaar

Nieuws

MSX

3 mei 2020

geen foto beschikbaar

Nieuws

Nieuws

21 januari 2016

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!msx

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden